FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapnen. Zoom

Karta Otillgänglig

Datum/Tid
Date(s) - 26/09/2021
16:00

Plats

Kategorier Inga Kategorier


Vår långsiktiga chans att överleva kräver att all världens kärnvapen avskaffas! Den 26 september är den internationella dagen för total eliminering av kärnvapen.
Dagen till ära arrangerar Svenska FN-förbundetett öppet seminarium om vikten av nedrustning tillsammans med aktörer inom Socialdemokraterna och arbetarrörelsen.
Som inbjudna experter deltar ICAN-medlemmar som Svenska Läkare Mot Kärnvapen, svenska sektionen av Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.Socialdemokraterna har historiskt sett varit tydliga motståndare till kärnvapen och förespråkare för nedrustning. Dock återstår det för regeringen att signera och ratificera FN:s konvention om kärnvapenförbud. Frågan kommer behandlas på partiets kongress under hösten.Välkomna att lyssna till en diskussion om hur arbetarrörelsens sidoorganisationer ställer sig till frågan om ett kärnvapenförbud.Medverkande:
Klas Corbelius: Socialdemokrater för tro och solidaritet (STS)
Dan Wergelius: Olof Palmes Internationella Center (OPC)
Lisa Nåbo: Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU)Från ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) deltar:
Josefin Lind,Svenska Läkare mot Kärnvapen
Lina Hjärtström,Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)
Gabriella Irsten,Svenska Freds- och SkiljedomsföreningenJens Peterssonfrån Svenska FN-förbundet inleder webbinariet med en kort introduktion om FN:s konvention om kärnvapenförbud och skillnaden mellan detta och icke-spridningsfördraget.Medverkar gör också Pierre Schori,statsråd i tidigare socialdemokratiska regeringar samt f d svensk FN-ambassadör och chef för FN:s fredsbevarande operation i Elfenbenskusten.